Acties 2007

Uitreiking zilveren vrijwilligersspeld. December 2007.

Marian Schouten en haar man Hans zetten zich al vanaf het begin van het bestaan van de St. Nativitas met groot succes in om fondsen te werven voor het project van mama België. Hans is een directe neef van pater Schouten waarmee mama België jarenlang op Flores heeft samengewerkt.

Marian en Hans zetten zich niet alleen in voor mama België, maar ook voor de Rotterdamse gemeenschap. Voor deze inzet werd Marian onlangs onderscheiden met de zilveren vrijwilligersspeld van de Stad Rotterdam. Rotterdam telt 14.000 vrijwilligers waarvan er dit jaar 800 genomineerd waren voor de zilveren speld. Aan 10 vrijwilligers werd de speld uitgereikt. Marian kreeg de speld “voor tomeloze en jarenlange inzet voor mensen aan de rand van de samenleving, vooral voor vluchtelingen en asielzoekers. Ze is altijd in de weer voor mensen in nood en hun belangen. Ze is moedig, betrokken, inspirerend en deskundig”.

Benefietconcert voor Nativitas 15 decmber 2007. 

Op zaterdagavond 15 december jl. werd er vol enthousiasme muziek gemaakt op het huiskamerpodium Klein Koninkrijk te Olst.

Ruim 25 leerlingen van de pianolespraktijk Rianne Hoek van Dijke uit Wijhe gaven een zeer gevarieerd, boeiend concert. Beginners en gevorderden – afkomstig uit Wijhe, Olst, Herxen en Deventer - lieten voor een volle zaal de vleugel prachtig zingen. Ook het spel van gastvioliste Agnes Voerman was adembenemend.  Naast vleugel en viool klonken de klanken van klarinet en saxofoon. Het projectkoor, gevormd door enkele jongere leerlingen van Rianne, zong naast Indonesische liederen ondermeer het pettenlied, speciaal voor dit concert geschreven. Cynthia van de Flier zong de sterren van de hemel in een zangsolo.

Het concert werd mede mogelijk gemaakt door middenstanders uit Wijhe en de Ayurvedische kliniek uit Olst, die als sponsor wilden optreden.

De opbrengst van de pettencollecte bracht maar liefst 550 euro op, inclusief de premie van Wilde Ganzen/NCDO.

 Afscheid.  

In 1996 bezocht de familie de Wildt het prachtige eiland Flores en ontmoette daar mevrouw Colson. Ze raakten zo onder de indruk van haar werk dat ze al gauw sponsor werden van Stichting Nativitas.

2006 Was hun jubileum jaar, de heer de Wildt werd 65 jaar en samen waren ze 40 jaar getrouwd. Reden om de kinderen op Flores met een flinke donatie te gedenken.  In 2007 verliet mevrouw de Wildt het onderwijs en zamelde weer geld in. Ze wilde het graag besteden aan de opleiding van jonge mensen en koos voor sponsoring van een aantal leerlingen. Voor nog geen € 170 per jaar kan een leerling naar de middelbare school. Van dit bedrag wordt het schoolgeld betaald het uniform, de kosten voor deelname aan de studentenvereniging, bibliotheek, vervoer, huur computer etc. Mevrouw de Wildt laat met haar donatie verschillende leerlingen middelbaar onderwijs volgen.

Speculaasactie Citaverdecollege, november 2007. 

Traditiegetrouw werd op het Citaverdecollege in Horst op 22 november weer het startsein gegeven voor de jaarlijkse speculaasactie. Tijdens het ochtendprogramma werden de nieuwe leerlingen door niemand minder dan mama België zelf geïnformeerd over haar project.

Zij werd daarbij ondersteund door enkele docenten van de school die het project op Flores bezocht hebben en door vertegenwoordigers van de St Nativitas uit Horst die fondsen werft voor dit project. Mama België kon dit jaar zelf bij de opening aanwezig zijn, omdat ze in België herstellende is van een ernstige ziekte.

Het openingsprogramma vond in de middagpauze plaats in de aula van de school onder leiding van projectcoördinator Herman Vermazeren. Het was een coproductie van burgemeester Kees van Rooij van Horst en mama België zelf. Honderden leerlingen waren zeer aandachtige toehoorders. Mama België werd op levendige wijze door de leerlingen ondervraagd over haar persoon en over haar werk. Het kostte mevrouw Colson niet veel moeite om met haar humoristische antwoorden de aandacht van de leerlingen gevangen te houden. Daarna was het de beurt aan de burgemeester om een aantal hogere klassers te ondervragen over hun ervaringen met de vorige acties. Hij deed dit op een zodanige wijze dat de leerlingen nog meer gemotiveerd werden en op zijn vraag: “Gaan jullie er voor?”, klonk dan ook een zeer luid en overtuigend: “Ja!”. 

In de daarop volgende 2 weken verkochten de leerlingen maar liefst 5810 pakken. Met de subsidie van de Wilde Ganzen en de NCDO zal de actie bijna € 25 000 opbrengen.

 Oprichting St. Nativitas, Belgie 24 september 2007

Zondag 24 september 2007 werd in Zwevegem (bij Kortrijk) een “Flores Event” geopend door niemand minder dan de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Buitenlands Beleid, Toerisme en Media in aanwezigheid van de burgemeester en schepen van Zwevegem, enkele volksvertegenwoordigers en 260 belangstellenden.  Ook een 15 personen sterke delegatie van Stichting Nativitas uit Nederland waren bij de plechtigheid aanwezig. In zijn openingstoespraak benadrukte de minister het enorme belang dat de Belgische regering hecht aan de zogenaamde vierde peiler van het ontwikkelingswerk (de vrijwilligers). Volgens de minister is effectief ontwikkelingswerk zonder vrijwilligers vrijwel niet mogelijk.  Door een eigenlijk ongelukkig toeval kon mama België zelf ook aanwezig zijn. In juni moest ze namelijk om gezondheidsredenen hals over kop naar huis komen voor medische behandeling.

Tijdens de manifestatie werden Nativitas Flores vzw (vereniging zonder winst) en de website www.dekinderenvanflores.be voorgesteld.

 Donatie familie de Wildt september 2007

In 1996 bezocht de familie de Wildt het prachtige eiland Flores en ontmoette daar mevrouw Colson. Ze raakten zo onder de indruk van haar werk dat ze al gauw sponsor werden van Stichting Nativitas. 2006 Was hun jubileum jaar, de heer de Wildt werd 65 jaar en samen waren ze 40 jaar getrouwd. Reden om de kinderen op Flores met een flinke donatie van bijna € 3500 te gedenken.  In 2007 verliet mevrouw de Wildt het onderwijs en zamelde weer geld in. Ze wilde het graag besteden aan de opleiding van jonge mensen en koos voor sponsoring van een aantal leerlingen. Voor nog geen € 170 per jaar kan een leerling naar de middelbare school. Van dit bedrag wordt het schoolgeld betaald het uniform, de kosten voor deelname aan de studentenvereniging, bibliotheek, vervoer, huur computer etc. Mevrouw de Wildt laat met haar donatie vier leerlingen middelbaar onderwijs volgen.

Donatie Freek de Jonge

Op 1 juli 2007 vierde Freek de Jonge met zijn familie een gezellig feest vanwege zijn 60ste verjaardag. Een collecte onder de vrienden en bekenden leverde maar liefst ruim 1000 Euro op voor mama België.
  

Vastenactie 2007 van de missiewerkgroep van de parochie Heilige Drie-Eenheid, Rotterdam. 

Al voor de 11de keer zette de missiewerkgroep zich in voor Flores. Dit jaar was het doel een busje voor het vervoer van rolstoelpatiënten. Zoals altijd werd er onder de bezielende leiding van Hans en Marian Schouten van alles georganiseerd:

·         Solidariteitsmaaltijden: elke vrijdag in de vasten een heerlijke maaltijdsoep en in het “Floresmandje” doneren wat je thuis voor een maaltijd kwijt bent.

·         Bingoavonden in de Breepleinkerk;
·         Rommelmarkt in de Kruisvindingkerk;
·         Sponsorloop;
·         Spaaractie op de Odiliaschool, enz. 

Alles bij elkaar maar liefst € 18.000,-- net genoeg voor een busje met 2 plaatsen voor rolstoelpatiënten en 11 zitplaatsen voor gehandicapte kinderen.

Vastenactie 2007 Aloysius- en Montinischool uit Baarn.

Traditiegetrouw hebben de Basisschool St. Aloysius en de Jenaplan Montinischool uit Baarn zich tijdens de vastenperiode weer ingezet voor “hun project” op Flores. Met name voor het asrama (internaat) voor studerende meisjes in Nebé. De stuwende kracht achter het project is de heer F. Schouten (neef van wijlen pater Schouten). Dit jaar was het doel geld bij elkaar te brengen voor  de bouw van 2 stenen huisjes voor de gezinnen van 2 personeelsleden die op de boerderij van het project werken. De huidige bamboehutjes staan op instorten, omdat ze letterlijk door de mieren opgegeten zijn. Één van de families woont al een hele tijd in de keuken. Omdat er een groot bedrag nodig is is besloten om de vastenactie over 2 jaar uit te spreiden.

Op donderdagmiddag 5 april hebben beide scholen een sponsorloop gehouden. De leerlingen liepen afstanden van 4, 6 en 8 kilometer! Het weer was mooi, de tocht verliep in een plezierige sfeer en de opbrengst was geweldig, nl. € 9612,52. Meer informatie op  www.aloysius-school.nl.

 Verjaardag mama België.

Op 7 maart 2007 viert mama België haar verjaardag.

Nou ja, vieren? In Flores wordt weinig aandacht besteed aan verjaardagen. Daarom hebben de studenten van het Citaverdecollege in Horst het plan opgevat mama België dit jaar eens extra te verrassen. Deze school voert al 7 jaar acties voor mama België en nu hebben de leerlingen bedacht haar eens een keer een felicitatiekaart te sturen. Op haar verjaardag zal ze een heel pak kaarten thuisbezorgd krijgen.   

Camper in plaats van vlaai.

Sinds 2005 wordt het werk van mama België op Flores ondersteund door Autobedrijf Janssen uit Lomm (www.janssenlomm.nl) . Voor elke verkochte auto of camper wordt een bedrag

geschonken aan mama België via de rekening van stichting Nativitas. Ook het op 1 januari 2007 geopende bedrijf Buscamper Nederland in Culemborg (www.buscamper.nl) is aan deze actie mee gaan doen.

Autobedrijf Janssen Lomm BV is een Bovag-bedrijf waar in aanvulling op een ruim aanbod van personenauto’s ook een 40-tal campers wordt aangeboden. In de werkplaats kunt u zowel terecht voor het onderhoud en schadeherstel van personenauto’s als van kampeerauto’s. Naast de camperverhuur verzorgt Autobedrijf Janssen Lomm ook de verzekeringen van auto’s en campers. Hierbij wordt tegen een zeer scherpe premie een zeer complete dekking geboden.In Culemborg biedt Buscamper Nederland dit complete pakket aan voor de buscamper. 

Tot voor kort was het gebruikelijk de koper van een camper ter afsluiting van de transactie een taart aan te bieden. Uit contacten met de stichting Nativitas ontstond het idee de taart te vervangen door een miniatuur auto/camper.

Een houtsnijder op Bali produceert de campers op schaal uit “eerlijk” hout. Stichting Nativitas is intermediair tussen de bedrijven en de houtsnijder. Zo snijdt het mes aan 3 kanten: beide bedrijven hebben een origineel promotieartikel, op Bali hebben 3 á 4 gezinnen  structureel werk en op Flores krijgt mama België weer een welkome bijdrage.